nginx

nginx

Отново пиша за това прословуто руско чудо на чудесата:) Отдавна съм му фен и но поради една или друга причина все не успявах напълно да се приспособя към него. Една от причините беше rewrite мод-а който не бачкаше в началото с nginx. От снощи официялно сайта ми , както и dl.joni-b.net и може би и mp3.joni-b.net /още се чудя / са на нов vserver под nginx с работещо php , mysql и най-вече rewrite мод 🙂 Общо взето идеята е че първо трябва да се ползва версия над 0.6 , например 0.7+ задължително , и второ в конфига на самия виртуален хост да се опише един ред. Този ред предполагам е различен ако искаме яките урл-та да изглеждат по различен начин , но в моя случай с wordpress-a се прави следното :

location / {
root   /var/www/блабла/blog/;
index  index.php index.html index.htm;
try_files $uri $uri/ /index.php?q=$uri;
}

Благодарение на това имам работещи яки урл-а на блога 🙂 Горещо препоръчвам това руско изобретение nginx на всеки. Само положителни неща виждам за вмомента от него! Браво братушки 🙂
Благодарение на него от няколко месеца успешно мирорствам и преставлявам България за сайта getdota.com а от скоро съм и мирор на mozilla !