Skip to content

2 Comments

 1. Тодор
  Friday December 17th, 2021 @ 01:19

  Здравейте, Николай

  поздрави от един начинаещ фен на raspberry pi и motioneyeOS! Радвам се много, че успях да открия сайта ви!

  Успях да инсталирам motioneye на RpIOS Buster 10, но опитите ми да инсталирам motioneyeOS удрят нон-стоп на камък, за жалост. Инструкциите на Калин Крисан на github са минимум 2 нива над възможностите ми, писани са за хора доста напред, имам предвид скрипта му.

  Имате ли някаква възможност да дадете някаква максимално опростена инструкция за инсталирането, поне в частта със скрипта къде точно да впиша моите данни, защото ssid и psk се повтарят на няколко места, да не говорим, че не съм наясно какво точно трябва да направя със скрипта и т.н.

  Ще ви бъда повече от благодарен и задължен най-вече.

  Тодор

  Reply

 2. Nikolay Nikolov
  Saturday December 18th, 2021 @ 13:19

  Здравейте, Тодор

  Много се радвам че сте се захванали с Raspberry pi и по-специално с камерата му 🙂

  Аз имам няколко расберита които използвам именно за камери и мога да ви кажа, че продължение на години ми вършат перфектна работа!

  Motioneye е страхотен софтуер, но мисля че сте се объркали още в началото. Трябва да се уточнят 2 много важни неща:

  1. MotionEyeOS – Това е операционна система с вградено приложение motioneye. Това означава, че инсталирате директно нея върху сд картата и расберито буутва нея с готов инсталират и конфигуриран на минимума motioneye софтуер.
  2. MotionEye – това е самото приложение което може да бъде инсталирано върху секи един линукс – без значение дали е на расбери или да обикновен компютър или пък сървър.

  Тук идва много важният момент това расбери дали ще го използвате само за камера или ще има и други неща на него, защото MotionEyeOS е изключително малък линукс и няма почти нищо което би ви било нужно ако примерно искате да го използвате и за нещо друго. За това когато сте сигурни в това , тогава решете кое от двете изброени по-горе ще са ви нужни. Това със ssid и psk се използва именно в MotionEyeOS в първоначалната му конфигурация с цел още преди да се запише самия линукс върху сд картата да му вкарате името на вашата уифи мрежа и вашата парола. Това е нужно, защото MotionEyeOS неможе да работи без интернет и ако няма такъв ще се рестартира постоянно.

  И в обобщение ако сте решили да използвате това расбери само за камера то най-добре си инсталирайте MotionEyeOS като четете тези инструкции : https://github.com/ccrisan/motioneyeos/wiki/Installation

  Ако пък ще го ползвате и за друго – пример plex сървър , торент сървър и тн. тогава си инсталирайте дебиан базирания ОС за расбери – raspbian от сайта на ПИ : https://www.raspberrypi.com/software/ , и след това инсталирайте и самият софтуер MotionEye като следвате тези интрукции: https://github.com/ccrisan/motioneye/wiki/Install-On-Debian

  Успех 🙂

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *