auth_pam: pam_authenticate failed: Authentication failure

Привет, Искам да споделя за един проблем който ме мъчи от сигурно половин година, свързан с един saslauthd демон. Навремето имах един стар дебиан с ISPconfig и courier-imap. След време трябваше да ъпгрейдна сървъра, като го направих на виртуалка с ubuntu 12.04 и реших да заменя courier-a с dovecot. Обаче там се объркаха едни схеми, и за да оправя положението отново върнах courier-a. От тогава обаче всеха да се случват странни неща при опит да се изпрати мейл, неща от типа на :  
SASL LOGIN authentication failed: authentication failure
В този си му вид лога не ми говори нищо, и за целта добавих в /etc/pam.d/smtp “debug” и почнах да дъбъгвам. И както писах в предния пост по темата реших проблема временно с рестарт на saslauthd-то. Да обаче днес оправих проблема напълно! За целта реших тотално да се отърва от saslauthd, и да използвам courier-authdaemon-a. Първо направих следната промяна в /etc/postfix/sasl/smtpd.conf Замених pwcheck_method: authdaemond вместо pwcheck_method: saslauthd Замених authdaemond_path: /var/run/courier/authdaemon/socket вместо saslauthd_path: /var/run/saslauthd/mux Спрях saslauthd и пуснах courier-authdaemon. След това направих следната схема :
/etc/init.d/courier-authdaemon stop
rm -rf /var/run/courier/authdaemon/
rm -rf /var/spool/postfix/var/run/courier/authdaemon/
mkdir -p /var/spool/postfix/var/run/courier/authdaemon/
ln -s /var/spool/postfix/var/run/courier/authdaemon/ /var/run/courier/authdaemon
/etc/init.d/courier-authdaemon start
/etc/inti.d/postfix restart
И воала! Нещата придобиха дормалният си вид и всичко си проработи както трябва! Извода, има бъг в pam модулите, в http://wiki2.dovecot.org/PasswordDatabase/PAM пишат да се използва директивата pam_maxrequests за да се избегнат подобни проблеми, но аз реших кардинално да си реша проблема. При другите ми мейл сървъри които използват dovecot и saslauthd нямам подобни ситуации, и заради това мисля че всичко се обърка заради първоначлното инсталиране на dovecot и модулите му и след това courier. Аз винаги съм използват howto-тата от howtoforge.com и не съм имал проблеми, но в случая мисля че сам си създадох моя 🙂
Сподели чрез...