RIP Steve Jobs

Вчера вечерта, на 56-годишна възраст, след дългогодишна борба с рядък вид рак на панкреаса, напусна нашия свят съоснователят на Apple и бивш изпълнителен директор на компанията, оповести тъжната новина световната агенция Ройтерс. 8(

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 година в гр. Сан Франциско (САЩ). Той се превърна в един от най-великите новатори на Америка. Но освен един от основателите на Apple, неговите служители и подчинени винаги са го смятали не просто за свой шеф, а за душата и сърцето на световно известната компания. На 1 април 2011 година Apple чества своя рожден ден – 35-годишен юбилей, а макар и доста болен Стив все пак с радост отпразнува този успех.

Стив Джобс ще остане в световната история на бизнеса като мениджър, надарен с уникални маркетингови виждания и умения. Благодарение на своя безспорен маркетингов подход, той бързо успяваше да налага на световния пазар разнообразни нови продукти, устройства, офис техника, които през годините други бизнесмени преди него безуспешно са се опитвали да популяризират. Най-яркият пример в това отношение са таблетите, които са били налични на пазара в продължение на дълги години преди да бъде изобретен iPad, но не са се радвали на популярност.

В своята съболезнователна реч американският президент Барак Обама подчерта, че името на Стив Джобс се нарежда сред най-великите новатори на Америка. Той притежавал достатъчна смелост, за да може да мисли различно. Бил достатъчно дързък във вярата си, че е в състояние да промени света. И не на последно място – достатъчно талантлив, за да успее да го направи през своя живот.