Корупция на дунав мост

Корупция на дунав мост
Привет,

Не съм писал отдавна , а причината за това е че, бяхме на екскурзия до Барселона.

Днес ще пиша за наглата корупция на дунав мост.

Накратко : миналият четвъртък трябваше да летим от летището на Букурещ към Барселона, и за целта трябваше да отидем с колата до там. Задължително условие разбира се е копуването на винетка.
Ние си взехме седмична винетка от първата бензиностанция след влизане в Румъния от Дунав мост. Ето и снимка от нея ( няма какво да крия ) :
Корупция на дунав мост

Снощи като се прибирахме, спряхме на Дунав мост да си платим таксата от 3 евро и стана следната ситуация.
Жената която беше в кабинката ( нямам идея каква и е позицията ) ми поиска винетката и след като я погледна ми каза: “имаме проблем” .
Очуден попитах “какъв е проблема?” , и тя ми показа винетката и датата – била изтекла в 23:59 на 21.10.2015 – а ние бяхме на Дунав мост в 3:11ч. !

Корупция на дунав мост

Каза “глоба 150 евро”! Глоба за тези 3 часа , като интересното е , че седмичната им винетка дефакто не важи за цяла седмица (7 дни) , а за 6 дни ( защото моята е изтекла на 21.10 който е 6тия ден ).

Разбира се, не и дадох 150 евро а и предложих да се върна в Румъния и да си закупя нова седмична винетка и отново да мина през моста. Тя много ясно че ми отказа и продължи да настоява да и дам 150 евро. Яд ме е че не я записах или снимам, но много се изнервих на случката.
Накрая ми каза че имало камери които записвали номера на колата ми и всичко, и въпреки това ми каза, че трябва да дам някакви пари да ме пуснела “защото от нея да мине било подарък”. Каза да и дам 20 евро – дадох й и минах моста супер ядосан.

След като се прибрахме , реших да разуча колко е глобата за каране без винетка в Румъния, и в сайта https://www.e-rovinieta.ro/bg/intrebari-frecvente прочетох че може да е от 250 до 500 леи (около 50 до 100 евро). Също така прочетох и за това странно правило за седмичните винетки които не важят седмица а 6 дни! Тук смятам , че трябваше да ме предупредят от бензиностанцията за валидността на винетките, и също така признавам , че без да искам съм направил нарушение като съм карал 3 часа през Румъния с изтекла винетка.

И в крайна сметка, съм адски афектиран от наглата проява на граничната служителка, която откровенно си поиска подкуп.

Хора, ако имате път към Румъния, внимавайте! Тези румънци са адски нагли. Пазете се!

Сподели чрез...