Какво не бива да споделяме в социалните мрежи

социални мрежиДнес докато се рових в нета попаднах на много интересна статия и реших да я споделя в блога си.

Става дума за интересна тема която касае всички включително и мен. Аз съм твърдо против споделянето на всичко в социалните мрежи , като единствено пиша тук – в блога си. Имам приятели които влизат в някой от долуспоменатите графи .. ужас.. Ето я и самата статия:

Социалните мрежи са съвременна форма на малко общество, която все по-трайно се настанява в живота ни. Чрез присъствието си в тях градим т. нар. виртуална репутация.  Има немалко случаи, в които се наблюдава пристрастеност към сърфирането в интернет и седенето в социални мрежи. Някои потребители стават толкова обсебени, че започват да споделят твърде много и ненужна за околните информация. Все повече хора са склонни да съобщават лични неща във Facebook, които спокойно могат да бъдат казани между двама-трима души. Същото се отнася и за публикуването на снимки и разговори. Сред мнозинството интернет потребители започват да се размиват границите между личното и публичното. До такава степен сме свикнали с Facebook, че това ни прави непредпазливи, що се отнася до опазване на личната информация. Смартфоните и таблетите с техните хиляди приложения допълнително засилват желанието да споделяме. С тях е толкова лесно да направим снимка, а като я качим в социалните мрежи, издаваме къде сме били, какво сме правили и с кого. Дали цялото това разкриване не идва в повече, как мислите? Добре е да се замисляме понякога колко лична информация разкриваме в социалните мрежи. Имаме по 150-200 приятели (минимум) във Facebook, но в крайна сметка колко от тях са ни истински близки, с колко поддържаме най-често контакт? Разгледайте следните ситуации, които са сигнал, че виртуалното поведение може да урони изградената до момента онлайн репутация. Тя също е важна и трябва да се пази. Когато сме непредпазливи, рискуваме да станем обект на подигравателно отношение.

  • Независимо колко несправедлив и с тежък характер е вашият шеф, не е добра идея да обявявате мнението си за него в някой ядосан статус в социалните мрежи. А и помислете за това как някои от вашите онлайн приятели са безработни от дълго време и търсят работа, но без особен успех. Повечето няма да приемат положително оплакването ви. Пазете личното си мнение само за пред близки хора, на които можете да гласувате доверие.
  • Избягвайте да влизате в спорове. Винаги се среща разлика в гледните точки по даден въпрос. Това е неизбежно. Напълно излишно е да влизате в ожесточен спор. Ще си загубите времето, но освен това ще се натоварите емоционално.
  • Не говорете подробно за проблемите си. Не се разбирате с половинката или пък имате проблеми в службата – това е по-добре да го обсъждате в разговор с близък приятел. Имайте предвид, че не всичките ви виртуални приятели ви мислят доброто. Някои може да изтълкуват поста ви като повод за клюкарене, подигравки и говорене зад гърба. Не се оплаквайте. Избягвайте да разпространявате публично слухове за ваши познати, също и да злословите против човек, когото познавате. Прави лошо впечатление.
  • Не прекалявайте с молбите за услуги. Наскоро сте стартирали собствен уебсайт, чрез който продавате собственоръчно направени бижута, декоративни предмети, сувенири и др. Поканете своите приятели да харесват страницата ви. Който иска да ви подкрепи, ще го направи, бъдете сигурни. Останалите не може да ги накарате насила. Не е препоръчително да им пращате покани втори или трети път. Нахалството не отваря много врати.
  • Не прекалявайте с хваленето. Когато ни се е случило някакво щастливо събитие, искаме да споделим радостта си с всички. Това често ни вдъхновява да пишем в социалните мрежи. Спазвайте разумни граници в хваленето. Както вече споменах, не всичките ви виртуални познати ще се зарадват за вашия успех. Не бързайте да обявявате новини (снимки) за евентуална бременност. Нека минат няколко месеца, за да сте сигурни, че всичко е наред и тогава сервирайте добрата новина.
  • Не занимавайте приятелите си с тривиални неща. Някои интернет потребители обичат да споделят всичко, което правят. Качват снимки на закуската, обяда, вечерята. Съобщават през 20-30 минути къде се намират и какво правят. Виртуалните ви приятели нямат нужда да знаят всичко това. Не пишете, че пазарувате в супермаркета или сте в магазина за бельо, или в аптеката за тампони или крем срещу обриви. Обновявайте статуса си тогава, когато наистина имате какво да кажете.
  • Политически възгледи. Старайте се да не изразявате прекалено крайни мнения по политически въпроси. Няма смисъл да влизате и в политически спорове. Избягвайте да публикувайте твърде голям брой снимки и послания на тема политика. Половината от приятелите ви ще застанат на ваша страна, но останалите ще са на противоположната гледна точка. Не рискувайте да ги обидите, нищо не печелите, най-много да загубите уважението им.
  • Снимки с послания. Постоянно расте популярността на споделянето в социалните мрежи на снимки с “мъдро” или провокативно послание. С прекаленото споделяне на подобни изображения рискувате да отегчите приятелите си. Ако снимките съдържат просташки или вулгарни послания, това също крие риск да ви урони авторитета пред колегите и пред хора, които не ви познават добре и да постави интелигентността ви под въпрос в техните очи.
  • Снимки на деца. Всеки родител се гордее с детето си и предпочита да качва предимно негови снимки. В това няма нищо лошо. Известни съмнения будят хората, които нямат деца все още, а постоянно споделят снимки с чужди деца. Дори е малко зловещо. Затова въздържайте се. Не споделяйте всеки ден и по много снимки с малки деца. Може искрено да им се радвате, но другите едва ли ще го разберат по този начин. Ако сред приятелите ви има много чужденци, то на тях първи ще им направи лошо впечатление. В другите страни са много чувствителни на тема снимки с деца.
  • Другата крайност. Имате Facebook, но влизате там, само за да виждате какво публикуват останалите, дори на профилната снимка не сте вие. Пасивното поведение също не се тълкува положително. Харесвайте някоя и друга страница, коментирайте понякога статусите на вашите приятели. Избягвайте да шпионирате и не мислете, че другите няма да го забележат.

Пазете онлайн репутацията си. Внимавайте какво споделяте. Колкото по-малко лична информация издавате, толкова по-добре. Вместо да пишете статуси, обадете се на по-близките хора и споделете радостната новина с тях или поискайте съвет за проблем. И помнете – социалните мрежи предлагат много опции, с които да контролирате кой какво да вижда в профила ви.

Източник: bg-damma.com