Buffalo WZR-HP-AG300H openwrt

Хелоу

Дойде най-накрая денят в който си взех нов рутер, и смених стария tp-link с Buffalo WZR-HP-AG300H. В този пост ще споделя първите си впечетления от Buffalo-то.

За един ден занимаване с него, мога да призная, че доста неща разбрах като цяло =)

  1. Веднага след като го пуснах го флашнах и му сложих openwrt 14.07 – тук всичко беше чудесно, направо прекрасно! Обаче така и не успях да се вържа към рутера на 300 mbit.
  2. Заради проблема с 300тате mbit (винаги се връзвах на 130) реших да сложа dd-wrt на мястото на openwrt, и да видя там как е положението. Предварително тествах всички опции които намерих в нета но уви.. все 130 🙁
  3. След като прочетох поста от wiki-то на openwrt.org как се връща от openwrt към заводски, реших да пробвам директно с dd-wrt – извода – brick!!
  4. Рутера повече не захапа 🙂 червена лампична премигваше през 2 секунди и нищо друго не се случваше. Някъде в нета прочетох че това мигане означавало че bootloader-a на рутера е ок и да бъда спокоен – щял да живее 🙂
  5. Пробвах вариянта с tftp качването на firmware след като го рестартирам, но не се получаваше. Накрая прочетох че трябвало да вържа суич между лаптопа и рутера – след като го сторих успях да флашна рутера и да го съживя! 😯
  6. Качих dd-wrt и установих че отново се връзвам на 130 mbit. Тук вече след няколко часа занимаване почнах да се изнервям! (6)
  7. Звъннах на Коко (и той има същия Buffalo рутер) и го питах на колко mbit се връзва той – интересното е че ми каза че се връзва на 130!!
  8. Щом разбрах че рутера ми не е счупен, отново тръгнах да търся от къде идва проблема – сложих wireless-a на рутера на 40mhz и опаа – вързах се на 300 mbit!
  9. След като вече разбрах че с dd-wrt нещата са ок – реших отново да се върна към openwrt (харесвам го много повече от dd-wrt – позволява да инсталирам каквито си искам неща и да използвам рутера за какво ли не)
  10. Вече съм отново на Openwrt 14.07 и след като wireless-a (radio0) на 40mhz , нещата бяха пак същите : 130mbit. Тук се сетих за опцията която слагах на стария рутер :
uci set wireless.radio0.noscan=1
uci commit
reboot

– рестартирах и воала! 300mbit!! Направих същото и за radio1 и си реших проблемите – поне за сега!

И накрая, искам да покажа как изглежда това бижу, много е готин!